Northern Fur Seal | Watch merinisäkkäät Fort Rossissa

fyysiset ominaisuudet

pyöreähkön, kuperan päänsä ja lyhyen kuononsa vuoksi Pohjanturkkihyljettä on kuvattu “karhumaiseksi.”Seksuaalisesti dimorfinen laji, koiras on keskimäärin jopa neljä kertaa suurempi kuin naaras, pituus 5-7 jalkaa ja paino 400-600 kiloa. Sukupuolet erotetaan toisistaan myös värityksen perusteella; koiraat ovat mustia tai tummanruskeita, kun taas naaraat ovat vaaleamman ruskeita tai harmaita. Pohjoiskurkkuhylkeillä on kaikista korvahylkeistä pisimmät takaräpylät, jotka muodostavat jopa kolmanneksen niiden ruumiinpituudesta. Eturäpylät ovat kuitenkin lyhyemmät ja paljaat ranteesta alaspäin. Niiden muun ruumiin tiheä aluskarva antaa niille lämpöä, joten niiden ei tarvitse käyttää eristeenä rasvaa.

ruokinta ja käyttäytyminen

kaikkein pelagisimpina tunturihylkeinä Pohjanturkkihylkeet viettävät enintään yhdeksän kuukautta vuodesta merellä ja tulevat maalle vain lisääntymään. Ne asuvat enimmäkseen mannerjalustan ulkopuolella, 20-70 mailia merellä, syvissä vesissä, keskittyen offshore-saariin ja nousualueille. Nämä hylkeet ovat enimmäkseen yksinäisiä ollessaan merellä, mutta ne voivat muodostaa 2-4 hengen saalistajaryhmiä, jotka uivat jopa 15 kilometrin tuntinopeudella. Suurempia ryhmiä on havaittu, kun ruokaa on runsaasti, mutta tämä on harvinaista. Pohjanturkkihylkeet ruokailevat tyypillisesti illalla, yöllä ja varhain aamulla, ja niiden ravinnossa on jopa 70 lajia; Kaliforniassa vallitsevaan saaliiseen kuuluvat sardelli, silli, kalmari ja kivikala.

pesintä

Pohjoisturkkihylkeiden levinneisyysalue ulottuu yleensä Etelä-Kaliforniasta Beringinmerelle ja poikki Keski-Japaniin, mutta suurin osa niiden pesinnästä tapahtuu Etelä-Beringinmerellä. Pesimäkausi on huhtikuusta marraskuuhun, huipun ollessa kesäkuun lopulla. Nämä hylkeet ovat leikkisiä ja älykkäitä, mutta myös hyvin aggressiivisia lisääntymiskaudella. Koiraat puolustavat 15-20 naaraan ryhmää ääntelyllä, rintaevällä ja latauksella. Ne paastoavat jalostuksen aikana keskimäärin 40 päivän ajan menettäen jopa 20% painostaan; niiden puolustukseen kuuluu harvoin taistelua, koska ne tarvitsevat energiaa. Naaraat imettävät poikasia noin neljä kuukautta ja jättävät ne yhteen rannalle saalistaessaan.

populaation uhka ja suojelu

eurooppalaisten hylkeenpyytäjien massametsästyksen vuoksi Pohjoinen Turkishyljekanta riistettiin 2,5 miljoonasta vuonna 1787 300 000: een vuonna 1909. Vuonna 1911 Yhdysvaltojen, Japanin ja Ison-Britannian välille luotiin kuitenkin pohjoisen Tyynenmeren Turkishyljesopimus, joka rajoitti metsästyksen vain täysikasvuisiin uroksiin. Sopimus purettiin toisen maailmansodan aikana, mutta otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1957, jolloin väkiluku elpyi 1,5 miljoonaan. Elpymisen myötä alkoi naaraiden vuotuinen sato, mutta se lopetettiin vuonna 1985 toisen suuren populaatiokadon vuoksi. Metsästyksen lisäksi El Niño Southern Oscillationin (ENSO) tapahtumat vaikuttavat suuresti populaatioon; 67-80% poikasista kuoli yhdessä yhdyskunnassa vuosien 1982 ja 1998 tapahtumien aikana.

päälähteet:

Allen, Sarah G., Joseph Mortenson ja Sophie Webb. “Pohjanturkkihylje.”Field Guide to marine Mammals of the Pacific Coast: Baja, Kalifornia, Oregon, Washington, Brittiläinen Kolumbia. Berkeley: Kalifornian yliopisto, 2011. 442-54. Tulostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.